Družine

Andreja Jesenšek - GM 2022

Klikni na video in spoznaj njihovo stisko

Družina Jesenšek

Zbrana sredstva iz štartnin in donacij letošnjega GRUBINEGA memoriala 2022 bomo namenili družini Jesenšek iz okolice Litije.

Andreja (40), Matjaž (42), Tristan (20), Natalija (17), Lucija (14) in Domen (7).

Andreja in Tomaž sta kupila hišo v tretji gradbeni fazi – se delno tudi zadolžila. Vse sta uradno poravnala, vse uredila preko pravne službe. Ko pa sta hiško na zunaj dokončala – pa so jih sosedje prijavili – in sta ugotovila goljufijo. Kupila sta objekt, ki je bil grajen na črno, grajen celo še na delno tuji zemlji. In sta šla kalvarijo z občino, dovoljenji in vsem, kar jima je pobralo sredstva in zdravje. Oba sta hudo zbolela, oče je še na zdravljenju, Andreja dela 4 ure, saj je tudi ona bolana, vendar si ne more privoščiti bolniške. Njihov prihodek je 800,00 € – stroškov pa samo z dolgom in položnicami 1.100 €. Znotraj hiše je vse surovo. Vrata zgolj prislonjena, postelje kar na betonu, omare  v razsulu. Vse v razpadajočem stanju.

In oba starša prizadevna, nikoli za nič prosila in štirje otroci.

Družina Rajh

5. GRUBIN memorial 2020

Čeprav smo bili 5. GRUBIN memorial 2019 primorani odpovedati, se je na koncu le zgodil najlepši del zgodbe, saj smo skupaj z našimi prijatelji in pokrovitelji vseeno uspeli pomagati družini Rajh in za njih zbrati skupno več kot 6.000 €!

Jožico smo presenetili na Rogli.

Bilo je noro čustveno, spontano in takšnih solz sreče še nismo videli, bili smo ganjeni in presrečni! 🤗❤️

Verjamemo, da je Gruba tam gori ponosen! Za malo lažji jutri še ene čudovite familije. Seveda brez vseh vas, ki vsa ta leta verjamete v super dogodek NE bi šlo in se Vam od ❤️ ZAHVALJUJEMO! 

Donacija družini Rajh GM5
Družina Rajh

Nikita, dedi in Jožica

Jožica je prekmurka, ki je zaradi staršev alkoholikov zelo zgodaj zapustila dom. Njenega otroštva ne zaznamujejo lepi spomini. Pri 13. letih je bila posiljena, zato je do 17. leta živela v kriznem centru in mladinskem domu. Istega leta je spoznala očeta svojih otrok, za njega pravi, da je bil njen angel varuh, njen rešitelj. Vse do trenutka, ko je svojo družino lani maja zapustil zaradi druge ženske. Jožico je izdaja zelo prizadela in je še vedno ni prebolela. Skupaj so živeli v podnajemniškem stanovanju, katerega odgovorna oseba je bila Jožica. Jožici so ostali dolgovi, katere še danes odplačuje po obrokih.

Jožica je zaposlena na Snagi, kot pobiralka smeti, vsekakor ne zasluži dovolj, da bi lahko sama preživela svoja otroka. Na pomoč sta ji priskočila starša bivšega moža, ki sta jo vzela pod svojo streho. Dedek in babica nikakor ne odobravata početja svojega sina, zato sta ga odgnala. Sporno je tudi to, da se je sin v hišo staršev želel vseliti s svojo novo partnerico in njenim sinom. (Sin se je želel odreči svojemu sinu in očetovstvo prenesti na svojega očeta, kar je dedka zelo prizadelo).

Hči Nikita ne želi imeti nikakršnega stika s svojim očetom. Odkar je odšel, svoje sobe za spanje ne uporablja več, vsako noč preživi z mamo in njenim mlajšim bratcem. V težkih trenutkih je svoji mami v oporo, jo tolaži. Nikita je pridna učenka, obožuje živali. Doma imajo pravi mali živalski vrt, kokoške (vsaka ima svoje ime, Nikita ima tudi najljubšo), rada ima konje. Po poklicu bi bila rada veterinarka.

Ne glede na dogajanje je dedku najbolj pomembno, da je vsaj del družine skupaj. Jožica ima najboljšo prijateljico Tino, s katero deli podobno zgodbo, obe je zapustil mož.

Družina Furjan

4. GRUBIN memorial 2019

Damir in njegova sinova živijo v dvesto let stari hiši, streha pa je nujno bila potrebna obnove, zato smo se odločili, da jim pomagamo.

Damir težko dobi zaposlitev zaradi slabega zdravstvenega stanja, tako da večino prihodkov pridobi s priložnostnimi deli.

“So obveznosti, treba je kupiti hrano, šolske potrebščine, sicer pa mi oba sinova pomagata in stojita ob strani. Težko je, ampak zaradi otrok ne bom kar tako obupal,” je povedal Damir.

Za družino Furjan nam je skupaj uspelo zbrati več kot 10.000€ in rezultat je viden! Nova streha!

Družina Furjan ček
Družina Furjan stara streha
Družina Furjan stara streha
Družina Furjan pokrivanje strehe
Družina Furjan pokrivanje strehe
Družina Furjan pokrivanje strehe
Družina Furjan pokrivanje strehe
Družina Furjan nova streha
Družina Furjan nova streha

Družina Hren

3. GRUBIN memorial 2018

Družina Hren

Družina Hren šteje 7 članov. Starša in 5 otrok. Živijo v občini Radlje ob Dravi v njameniški nedokončani hiši, do 3. GRUBINEGA memoriala pa je vseh 7 živelo skupaj v dveh sobah, saj so bili drugi prostori v mansardi nedokončani in surovi.

Oče Darko je pred 17. leti doživel svojo najhujšo življensko preizkušnjo, saj smo mu ob poškodbi roke pridelu odkrili kostnega raka. Sreča v nesreči je bila, da so ga odkrili pravočasno in ga s pomočjo kemoterapije tudi ozdravili. Po nekaj letih je bil ponovno sposoben za delo, vendar pa je bil to za družino Hren edini vir dohodka za 7 člansko družino. In samo predstavljate si lahko s kakšno stisko so živeli.

Zato smo bili še kako veseli, ko so si z našo denarno pomočjo GRUBINEGA memoriala lahko uredili celotno podstrešje, kjer so svoje sobice dobili vsi otroci.

Kako živijo danes pa si lahko pogledate na tej povezavi, ki jih je obiskala ekipa SVET-a.

Rosvita in Darko Hren Grubin memorial

Mansarda družine Hren pred našo pomočjo...

...in potem.